Lidt videnskab

Lidt videnskab om slibning

Knive, sakse og andre skærende værktøjer bliver slidt over tid.
Æggen bliver beskadiget på grund af slid og friktion, når der skæres/klippes/arbejdes med forskellige materialer, hårde overflader og konsistenser.

Specielt skærebrædder af plastik/kunststof og opvaskemaskinen er hårde ved din kniv. Det samme gælder knivskuffen, hvis dine knive ligger løst og rammer hinanden. Det giver hakker og sløver knivenes æg.
Brug skærebrædder af træ og opbevar dine knive i knivblok, på magnetophæng eller i knivskuffe med riller til de enkelte knive.

Knivslibere, hvor kniven trækkes mellem 2 flader, og strygestål kan kun skærpe din kniv midlertidigt og så længe æggen er intakt. Er æggen slidt skal der en rigtig slibning til for at genoprette æggen.

Eksemplerne herunder tager udgangspunkt i en kniv, men gælder også sakse, værktøjer og redskaber

Slidt knivsæg

Æggen på kniven er slidt og kommer lidt til at ligne en jernbaneskinne eller en champignon (mushroom edge). Billedet, som er taget i et elektronmikroskop, viser tydeligt, at æggen er trykket flad. Derudover kan slibesporene ses på siderne af æggen (kilde: scienceofsharp.com).

Skarp knivsæg

Billedet viser en skarp knivsæg, hvor der efter slibningen er en synlig grat på toppen. Den fjernes ved den afsluttende polering på en diamantskive eller en læderskive. Samme polering fjerner også størstedelen af de grove slibespor på siderne af æggen. (kilde: scienceofsharp.com).

Knivsæg med sprængninger

Når knive bliver slebet på et slibe aggregat, hvor kniven trækkes mellem to slibeflader, kan der opstå sprængninger på æggen. Hvis kniven slibes med et strygestål, vil æggen få en midlertidig skarp grat, så den opleves som skarp. Skarpheden er imidlertid kortvarig, og over tid bliver æggen rundere og svær at slibe (kilde: scienceofsharp.com)

Kontakt VestOutdoor

Har du spørgsmål? Kontakt mig og lad os tage en uforpligtende snak

Finder du ikke nok informationer om din ønskede opgave her på hjemmesiden, er du altid meget velkommen til at kontakte mig for en uforbindende snak og eventuelt tilbud på opgaven.

Ring eller sms på telefon (+45) 22 11 09 00 eller send en mail til kontakt@vestoutdoor.dk. Jeg besvarer din henvendelse hurtigst muligt.